آب شیرین

ماهی سیچلاید کله شیری (Steatocranus casuarius) را بیشتر بشناسید

ماهی سیچلاید کله شیری (Steatocranus casuarius)
4.7/5 - (4 امتیاز)

به این ماهی، سیچلاید کله شیری ( Lionhead cichlid ) و سیچلاید آفریقایی هم گفته می شود. برخی به آن ماهی بی کله و گاهی هم کله عقده ای می گویند. بومی رودخانه کنگو است و اولین بار از آبگیر بزرگی به نام آبگیر استنلی ( Stanley Pool ) خارج از شهر کین شاسا ( Kinshasa ) در زئیر به دنیای آکوآریوم معرفی شده است.

ماهی سیچلاید کله شیری تاکنون ظاهرا به بازار آکواریوم ایران معرفی نشده است. ولی از آنجا که مولدین آن شباهت نسبتا زیادی به ماهی فلاورهورن هیبرید دارند در این بخش ارائه گردیده است.
سیچلاید کله شیری در جوانی بدنی نسبتا بزرگ و کمی کشیده دارد. در آرواره های آن 2 سری دندان های فاق دار دارد که سری بیرونی بزرگتر هستند. در وسط آرواره، یک یا دو جفت دندان پیش دارند. از عمده ترین ویژگیهای آنها، داشتن یک برجستگی چربی دار یا کوهان در بالای سر است.

 


ماهی نر با کوهان روی سر آن

سیچلاید کله شیری ماهی آرامی است که نگهداری و تکثیر آن در آکواریوم آسان است. برای تکثیر آن حتما بایستی کف آکواریوم دارای تعداد زیادی سنگ و نیز سنگریزه باشد تا مولدها بتوانند برای تخمریزی، چیزی شبیه غار از آنها درست کنند و بعد از خروج نوزادها از تخم، ماهی ماده بتواند در بستر آکواریوم، در سنگریزه ها، حفره هایی برای نگهداری آنها درست کند و به حفاظت و حراست از آنها بپردازد، امکان تخمریزی در گلدان های سفالی غار مانند هم وجود دارد.
کوهان پرچربی در ماهیهای نر و ماده وجود دارد ولی معمولا در نرها اندازه آن بزرگتر است. هرچه سن آنها بیشتر می شود، کوهانشان بزرگتر می شود.
ماهیهای صلح جو هستند که با هم نوعان خود هم سازش زیادی دارند ولی اگر چند عدد از آنها در یک مخزن نگهداری می شوند، بهتر است برای هر جفت یک گلدان مناسب سفالی گذاشته شود تا در مواقع لازم در آن پنهان شوند و یا برای تخمریزی از آن استفاده نمایند.

 

 

پس از شناسایی این گونه، مطالبی علمی در مورد آن از جمله ویژگیهای ساختاری بدن منتشر گردید که در یکی از آنها که توسط دکتر ماس پال ((Max Poll تهیه شده بود، شکل ظاهری ماده با کوهان بالای سر آن و شکل دندان ها و جایگاه آنها در دهان داده شده است که در آن شکل ساقه دمی کمی باریکتر است و نیز باله دمی کمی نادرست می باشد (Axelroad, 1971).

تکثیر ماهی سیچلاید کله شیری

ایجاد کوهان چربی در سر ماهی نر، حاکی از بلوغ و رسیدگی جنسی آن است، اگرچه هم زمان ممکن است ماهی ماده ای هم که هنوز کوهان دار نشده است، بالغ شده باشد. تخمریزی آنها در داخل یک گلدان سفالی غار مانند به خوبی انجام می گیرد، مشروط بر این که بتوانند این کار را در خلوت و خفیه انجام دهند و کسی یا چیزی از جمله نور، مزاحم آنها نشود که در این صورت ممکن است تخمریزی آنها متوقف شود.
شرایط لازم برای تکثیر آنها آب نسبتا نرم با پی اچ کمی اسیدی (6.8) و گرمای حدود 25 درجه سانتیگراد است، برای این که مولدین بهتر به مرحله رسیدگی و تخمریزی برسند، بایستی به آنها کرم توبیفکس زنده و آرتمیای بالغ منجمد شده داد. غذاهای خوب پولکی را هم قبول می کنند ولی غذاهای زنده را بیشتر دوست دارند.
برخلاف آسان بودن تکثیر آنها، همانگونه که گفته شد این ماهیها به شدت نسبت بهم برهم زدن آرامش آنها احساس هستند. تاکنون موفقیتی برای عکسبرداری از مراحل مختلف تخمریزی آنها حاصل نشده است. جالب این که بسیار دیده شده که اگر در موقع تخم ریزی، به ویژه برای عکسبرداری از آنها مزاحم مزاحم آنها شوند، لانه را ترک کرده و ممکن است آن را با سنگریزه پر کنند.

 

 

برای تکثیر ماهی سیچلاید کله شیری بایستی از آکوآریومی هرچه بزرگتر استفاده نمود و آن را تا حدامکان با گیاهان مناسب پر نمود و در داخل آن چند گلدان سفالی مناسب، گذاشت. بهتر است چند عدد ماهی غیربالغ خریداری نمود و در آکواریوم نگه داشت تا کم کم رشد کرده، بالغ شوند و جفت خود را انتخاب نمایند. پس از آن بایستی به ازاء هر جفت مولد، یک گلدان سفالی گذاشت.
معمولا هر نر یک گلدان را انتخاب می کند و بیشتر مواقع در داخل آن می ماند. ماهی ماده کمی قبل از تخمریزی، به داخل گلدان ماهی نری میرود که آن را انتخاب کرده است. پیش از این که تخمریزی صورت گیرد، نر و ماده گلدان را ترک کرده و حرکات زیادی را روی بستر آکوآریوم انجام میدهند و سنگریزههای بستر را به میل خود می چینند.

پس از آن نر و ماده به داخل گلدان رفته و حدود 100 عدد تخم روی دیواره ی داخلی و در سقف آن میگذارند. نر و ماده به نگهبانی از تخمها می پردازند و در مواقع لازم، با باله های خود آنها را باد میزنند تا هم هوارسانی انجام گیرد و هم تخم ها تمیز شوند.

پس از این که نوزادان متولد شدند و قسمت عمده کیسه زرده آنها جذب شد، می توانند نوزاد آرتمیا را بخورند. دیده شده که والدین گهگاه دهان خود را از غذا پر کرده و برای نوزادها میریزند. میتوان پس از تخمریزی، گلدان محتوی تخمها را بیرون آورد و در آکوآریوم مناسب دیگری جای داد. در چنین شرایطی امکان زنده ماندن نوزادان بیشتر باشد.

لینک کوتاه : https://petzip.ir/?p=3470

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 1 =