گرما زدگی سگ ها امکان دارد زمانی رخ دهد که طولانی مدت در ماشین رها شده و یا زمان زیادی را در هوای گرم مشغول بازی کردن بوده است.
گرمازدگی سگ ( HEATSTROKE )
گرمازدگی در زمانی برای حیوان ایجاد می شود که درجه حرارت محیط و رطوبت و نم هوا افزایش یابد و تهویه محیط و میزان آب بدن حیوان کاهش یابد. گرمازدگی برای سگ ها خطر بزرگ و مهمی تلقی می شود. آمار سگ هایی که به واسطه بی توجهی در فصل گرما در اتومبیل در روزهای گرم تابستان دچار گرمازدگی و مرگ می شوند بسیار بالا است.
آنچه شما می توانید انجام دهید
- نباید هیچ گاه در فصل تابستان سگ را در اتومبیل پارک شده و زیر آفتاب قرار داد. چون در تابستان هنگامی که درجه حرارت محیط بیرون 30 درجه سانتی گراد باشد، درجه حرارت در داخل اتومبیل که پنجره هایش بسته است در کمتر از 30 دقیقه به 49 درجه سانتی گراد خواهد رسید که این درجه حرارت بالا برای حیوان بسیار خطرناک بوده و گاهی سبب مرگ حیوان می شود. به علت عدم توانایی تعرق از کل بدن در سگ ها (برعکس انسان) آن ها خیلی مستعد گرمازدگی هستند. سگ های خیلی جوان و مسن و نژادهای با پوزه های به داخل برگشته مانند پیکینز یا پاگ ( Pug ) بیشتر مستعد گرمازدگی هستند.
- در رابطه با سگ هایی که دچار گرمازدگی شده اند باد سریعا اقدامات اورژانس را انجام داد اگر درجه حرارت محیطی که سگ در آن قرار دارد به 41 درجه سانتی گراد (در صورت عدم تهویه) برسد سبب آسیب دائمی مغزی برای حیوان خواهد شد. در صورت عدم درمان در زمان گرمازدگی حیوان دچار نارسایی کلیوی می شود. در موارد شدید و در صورت عدم توجه به موقع برای درمان گرمازدگی حیوان دچار کوما و مرگ خواهد شد.
- سعی کنید در اولین مرحله برای درمان سگ مبتلا به گرمازدگی، درجه حرارت بدن را با قرار دادن حیوان در حمام سرد، اسپری کردن آب روی بدن با لوله آب، ریختن الکل خالص روی پشت حیوان و دیگر موارد کاهش دهید. باید مرتب و هر 10 دقیقه درجه حرارت بدن با ترمومتر کنترل شود تا به حد نرمال یعنی 39-38 درجه سانتی گراد برسد. پس از رسیدن دما به حد و اندازه طبیعی خنک کردن بدن را متوقف کنید. در زمان بروز گرمازدگی ها حتما با دامپزشک مشورت نمایید و در صورت وخیم بودن وضع حیوان آن را سریعا به کلینیک دامپزشکی انتقال دهید. دکتر دامپزشک با تزریق سرم های زیرجلدی و دیگر اقدامات درمانی درجه حرارت بدن را د رحد طبیعی نگه خواهد داشت.
علائم بیماری گرما زدگی سگ
بی قراری، حالت اضطراب و پریشانی قابل مشاهده، نفس نفس و له له زدن زیاد و بیش از دهان، عدم تعادل در پاها، تغییر رنگ لثه به رنگ قرمز پررنگ و درخشان از علائم گرمازدگی هستند.