گونه های مختلف مرغ مینا در جهان به طور کلی شامل بیست و یک گونه است که در سه جنس رده بندی می شوند. در ادامه توضیحات کامل ارائه می شود.
سه جنس مختلف مرغ مینا که تاکنون شناسایی شده است به شرح زیر می باشد:
- جنس مینای گوشواره ای (شامل دوازده گونه)
- جنس مینای معمولی (شامل هشت گونه)
- جنس مینای بالی (شامل یک گونه)
رنگ تمامی گونه ها به استثنای مینای بالی سیاه و تیره است و تنها مینای بالی به رنگ سفید است. در این جا به ترتیب گونه های مختلف مینا را شرح می دهیم.
مرغ مینا گوشواره ای :
نام علمی آن Gracula religiosa است و لینه جانور شناس معروف در سال ۱۷۵۸ میلادی این پرنده را در رده بندی خود وارد نمود. این پرنده نام های مختلف فراوانی دارد که عبارتند از: مینای گوشواره ای (تپه ای)، مینای سخ نگو، مینای تپه ای شرقی و گراكل جنوبی. این گونه از مناطق استوایی جنوب آسیا در هندوستان و سریلانکا گرفته تا کشور اندونزی پراکنده است. بیش تر در حاشیه جنگل ها و زمین های زراعی زندگی می کند و لانه خود را در شکاف درختان می سازد. هر بار ۲ الی ۳ تخم می گذارد.
مینای گوشواره ای جاوه و مینای گوشواره ای هندی بزرگ قبل از ممنوعیت واردات مینا از شایع ترین انواع مینا در فروشگاه های عرضه کننده حیوانات خانگی در ایالات متحده آمریکا بودند. برخی از انواع مینای گوشواره ای جزو حیوانات حمایت شده بوده و نمی توان آنها را در هیچ یک از فروشگاه های عرضه کننده حیوانات خانگی در سراسر جهان مشاهده کرد.
ویژگی های گونه های مختلف مرغ مینا گوشواره ای :
تمامی انواع مینای گوشواره ای جزو جنس گراکولا Gracula و گونه ریلیگیوسا religiosa می باشند و گونه گراکولا ریلیگیوسا Gracula religiosa در برگیرنده تمامی گونه های شایع مینا است. البته به استثنای مینای گوشواره ای کوچک و مینای گوشوارهای نیاس. به علت از بین رفتن درختان و تخریب محیط زیست این پرندگان تعداد مینای گوشواره ای روز به روز رو به کاهش نهاده و این پرندگان ناچار شده اند که به ارتفاعات پایین تر جهت زندگی مهاجرت نمایند.
مینای گوشواره ای برای صدها سال در سرزمین های بومی خود به عنوان پرنده ای سخنگو از شهرتی افسانه ای برخوردار بوده است. تمامی انواع مینای گوشواره ای قادر به تقلید صدا هستند اما برخی از انواع آن بهتر از دیگران این کار را انجام می دهند. مینای گوشواره ای جاوه و مینای گوشواره ای هندی بزرگ از سایر پرندگان سخن گو در تقلید صدا مهارت بیش تری داشتند و به همین دلیل به تعداد زیادی و بیش از سایر انواع مینا خرید و فروش می شدند.
انواع گونه های مرغ مینا گوشواره ای :
- مینای گوشواره ای سیلانی (Ceylon Mynah)
- مینای گوشواره ای کوچک (Lesser Hill Mynah)
- مینای گوشواره ای هندی بزرگ (Greater India Hill Mynah)
- مینای گوشواره ای نپال (Nepal Hill Mynah)
- مینای گوشواره ای جزیره آندامان (Andaman Mynah)
- مینای جزیره پالاوان (Palavvan Mynah)
- مینای گوشواره ای جزیره اینگانو (Enggano Hill Mynah)
- مینای گوشواره ای جاوه (Java Hill Mynah)
- مینای سومباوا (Sumbawa Mynah)
- مینای گوشواره ای فلوریس (Flores Hill Mynah)
- مینای گوشواره ای باتو (Batu Mynah)
- مینای گوشواره ای جزیره نیاس (Nias Island Hill Mynah)
مرغ مینا معمولی (Common Mynah) :
نام علمی این گونه Acridotheres است. جزو خانواده سارسانان است و در سال 1816 توسط دانشمندی به نام ویولت شناسایی و به رده بندی جهانی پرندگان افزوده شد. این گونه از شرق ایران تا جنوب چین و اندونزی پراکنده است.
گونه های مختلف مرغ مینا معمولی :
- مینای دمگاه سفید (White Vented Mynah)
- مینای تاجدار (Crested Mynah)
- مینای جاوه (Javan Mynah)
- مینای شکم روشن (Pale Bellied Mynah)
- مینای جنگلی (Jungle Mynah)
- مینای طوقه (Collared Mynah)
- مینای بانک (Bank Mynah)
- مینای معمولی (Common Mynah)
مرغ مینا بالی (Bali Mynah) :
این گروه شامل یک گونه می باشد که آن گونه مینای بالی است. نام علمی آن Leucopsar rothschildi است و هم چنین به نام های مینای روتچیلد و مینای بالی معروف است. این گونه مینا از لحاظ رده بندی با سایر گونه های مینا متفاوت است. این گونه از راسته طوطی سانان خانواده استروئیده و جنس لیوکوپسار و گونه روتچیلد می باشد. اندازه آن متوسط بوده و در حدود 10 سانتی متر طول دارد.
این مینا در مقایسه با سایر انواع مینا کمی چاق تر به نظر می رسد و سرتاسر بدن آن تقریبا به رنگ سفید است. تنها تعداد اندکی نوار سیاه رنگ بر روی بال ها و دمش دیده می شوند. حلقه دور چشم بدون پر بوده و به رنگ آبی است و پاهایش به رنگ قهوه ای و منقار به رنگ زرد است. هر دو جنس نر و ماده آن شبیه به هم هستند و تفریق بین نر و ماده کار دشواری است. خاستگاه مینای بالی، جزیره بالی در کشور اندونزی است. این گونه تنها گونه در قید حیات این جزیره است که همچنان در آن زندگی می کند.
تاریخچه مرغ مینا بالی :
این گونه کمیاب در سال 1910 کشف شد. سایر گونه های جریزه بالی نظیر ببر بالی در سال 1937 منقرض گردید. علت تشبیه این مینا به مینای روتچیلد این است که این پرنده برای اولین بار توسط دانشمند انگلیسی ارد روتچیلد شناسایی و معرفی شد. از این رو از سال 1912 به نام مینای روتچیلد ناگذاری شد. مرغ مینا بر خلاف کاسکو که وابستگی خاصی به صاحبش دارد، آنچنان به صاحب خود وابسته نیست. ولی این نکته حائز اهمیت است که پرنده حساسی است و رفتار صاحبش را در مورد خودش درک می کند.
ویژگی های عمومی گونه های مختلف مرغ مینا :
طبیعت بسیار فعالی و شادابی دارد و توانایی آن در تقلید صداهای مختلف فوق العاده است. با وجودی که گونه های مختلفی تحت عنوان مرغ مینا نامیده می شوند، تنها مینای گریترهیل و تحت گونه های آن مثل نژاد جاوان بزرگ جزو پرندگان ارزشمند محسوب می شوند. توانایی تقلی صدای مینای پریترهیل و زیر گونه های آن خیلی بیش تر و بهتر از سایر گونه های مرغ مینا است.
نگهداری مرغ مینا وقت زیادی می طلبد، چرا که قفس این پرنده را باید به طور مرتب و کامل تمیز کرد. روزنامه ای که در کف قفس این پرنده قرار داده می شود، باید هر روز و یا حتی دو بار در روز تعویض شود.
میله ی داخل قفس این پرنده نیز باید به طور مرتب شسته و تمیز گردد. امکانات و وسایل لازم برای آبتنی روزانه ی مرغ مینا نیز باید در قفس پرنده فراهم باشد. برای این منظور، می توان از یک کاسه ی سفالی که در کف قفس پرنده قرار داده می شود، استفاده کرد. همچنین، می توان هنگام آبتنی پرنده قسمت جلوی قفس را با یک ورقه ی پلاستیکی تمیز پوشاند تا از خیس شدن موکت و فرش و دیگر اثاثیه ی منزل جلوگیری به عمل آید.
مقایسه مرغ مینا با طوطی :
مرغ مینا طبیعتا پرنده ی جسور و فعالی است و بر خلاف بسیاری از طوطی ها، اصلا خجالتی نیست. مرغ مینای جوان را گاهی دهان باز نیز می نامند، چرا که این پرنده خیلی زود به خوردن غذا از دست صاحب خویش عادت می کند و در این حالت، در حالی که دهان خود را باز کرده است، انتظار غذا را می کشد. پرهای مرغ مینا در اواخر عمر می ریزند، بدون آنکه مجددا جایگزین شوند. به عبارت دیگر، دچار ریزش پر می گردد.
مرغ مینا به طور طبیعی حساسیت کمتری در مقایسه با طوطی ها دارد و به همین علت، با تغییر محیط زندگی، کمتر دچار ناراحتی و افسردگی می شود. در واقع، احتمالا این پرندگان هیچ واکنش نامناسبی پس از تغییر محیط زندگی از خود نشان نمی دهند. تنها اشکال اساسی در رابطه با خرید مرغ مینای سخن گو آن است که سن پرنده در هنگام خرید قابل تخمین نیست.
علاوه بر آن، پرندگان بالغ نه تنها گران تر از پرندگان جوان تر هستند، بلکه هیچ تضمینی وجود ندارد که پرنده ی بالغ خریداری شده اهلی باشد. از آنجایی که مرغ مینا معمولا نسبت به اکثر طوطي ها عمر کوتاه تری دارد و به عنوان مثال فقط تعداد اندکی از آنها بیش از ۱۵ سال زندگی می کنند، بهتر است که یک مرغ مینای جوان خریداری کنید.