آب شیرین

همه چیز در مورد کاشت گیاه آکواریومی ; شرایط و نحوه ی نگهداری

کاشت گیاهان آکواریومی
4.4/5 - (27 امتیاز)

بدون شک داشتن گیاهان سرسبز و جالب در داخل آکواریوم علاوه بر زیبایی، اثر مطلوبی بر روی ماهی ها نیز دارد. بنابراین انتخاب گیاه و کود مناسب برای آکواریوم از اهمیت ویژه ای برخوردار است که در ادامه به بررسی شرایط لازم برای کاشت گیاه آکواریومی می پردازیم.

آیا لازم است به گیاهان داخل آکواریوم کود داده شود؟

از آنجا که معمولا به گیاهان داخل گلدان و گیاهان باغچه ها، انواع کود شیمیایی و غیره داده می شود، اکثر آکواریوم دارها فکر می کنند برای رشدونمو وشاداب کردن گیاهان داخل آکواریوم نیز بایستی به آنها کود داده شود.

کود دادن به گیاهان آکواریومی کاری بسیار خطرناک است و بطورکلی در آکواریوم هایی که تعداد ماهی و میزان گیاه داخل آن متعادل می باشد، هرگز احتیاجی به دادن کود نیست، زیرا مواد دفعی ماهیها، کلیه احتیاجات موردنیاز گیاه را تامین می نمایند. اگر در آکواریوم های که گیاهان آن شاداب و سرحال هستند،

ماهی بیرون آورده شوند به زودی گیاهان نیز حالت پژمردگی به خود خواهند گرفت. دلیل اصلی آن عدم تامین برخی مواد غذایی لازم برای آنهاست که در شرایط معمولی توسط ماهیها تولید می شوند. اگر ماهیها مجددا به آکواریوم برگردانده شوند. گیاهان نیز به زودی به حالت اول خود بر میگردند.

اگر میزان تراکم ماهی در مقایسه با تراکم گیاه نامتعادل و در نتیجه گیاهان احتیاج به کود داشته باشند، بهترین کود، محلول کود خشک شده گوسفند است که بایستی با یک قطره چکان بلند و یا با لوله به آرامی در داخل ماسه و در مجاورت ریشه گیاهان به میزانی که باعث تخریب آب آکواریوم نگردد، ریخته شود.

برای آکواریوم ها کودهای شیمیایی مخصوصی بصورت کپسول ساخته شده است که مصرف آنها صددرصد مورد تایید نمی باشد. این کپسول معمولا در یک نقطه از آکواریوم حل می شوند و چون قدرت آنها در آن نقطه زیاد است، باعث سوزندان گیاهان آن قسمت از آکواریوم می گردد.

در هر صورت بهترین کود مناسب برای گیاهان، کودی است که بطور دائم توسط ماهیهای داخل آکواریوم تولید می شوند. باتجربه میتوان پس از چند روز، تعادل بین گیاهان و ماهیها را ایجاد نمود.

کاشت گیاه در داخل سینی های پلاستیکی یا سفالیو قراردادن آنها در کف آکواریوم

سینی های کوچک پلاستیکی یا سفالی به ابعاد 12 در 7 و عمق 5 سانتیمتر وجود دارند که میتوان خارج از آکواریوم ابتدا گیاهان را در داخل آنها کاشت و سپس به تعداد موردنیاز از آنها در داخل آکواریوم قرار داد. کف آکواریوم در این نوع کاشت گیاهان می تواند کاملا لخت بوده و یا ماسه داشته باشد.

در صورت داشتن ماسه، سینی های محتوی گیاهن را بایستی در داخل ماسه جاگذاری نمود. این روش برای تمیز کردن آکواریوم و صید ماهی بسیار خوب است.

اکثر مشاهده شده است که صید ماهی ممکن است باعث تخریب گیاهان گردد، بخصوص این که صید توسط افراد تازه کار انجام گیرد. در اینگونه موارد میتوان ابتدا سینی گیاهان را از آب خارج کرده و سپس اقدام به صید ماهیها نمود.

محل کاشت گیاه در آکواریوم

همانطور که قبلا ذکر گردید ، در یک آکواریوم که سطح آن بصورت مستطیل است، پس از ریختن ماسه با شیبی از عقب به جلو بایستی گیاهان بزرگتر در قسمت عقب و گیاهان کوچکتر در قسمت جلوی آکواریوم کاشته شوند در چنین وضعی گیاهان بزرگتر جلوی تابش نور به گیاهان کوچکتر را نخواهند گرفت.

آنچه مهم است این که هنگام کاشت گیاه آکواریومی بایستی به فکر جای کافی و محل شنا برای ماهیها بود. بهترین روش به منظور تامین فضای کافی برای حرکت ماهیها این است که سعی شود در قسمت جلوی آکواریوم چیزی کاشته نشود،

طبیعتا در پروسه ی کاشت گیاه وقتی گیاهان بزرگ در پشت قرار می گیرند، ماهی میتواند به خوبی بالای گیاهان کوچکتر شنا کند ولی بهتر است همواره قسمت جلوی آکواریوم بصورت نیم دایره و باتوجه به وسعت آن تاحدودی خالی بماند اشکال داده شده آرایش گیاهی برای آکواریوم تولیدمثلی، آکواریوم مخصوص ماهیهایی که در سطح آب شنا می کنند و نیز آکواریوم مخصوص ماهیهای مخلوط را نشان میدهند.

 

بکار بردن سینی های سفالی یا پلاستیکی برای کاشت گیاه

 

نحوه آرایش گیاهی آکواریوم برای ماهیهای مختلف و به ویژه ماهیهای زنده زا

 

آرایش گیاهی برای آکواریوم هایی که انواع مختلف ماهی دارند. وسط آکواریوم از گیاه خالی مانده است.

 

نحوه آرایش گیاهی برای آکواریوم ماهیهایی که اکثرا در سطح آب شنا می کنند مانند ماهی دم شمشیری

پی اچ مناسب برای رشد و نمو گیاهان

بطور کلی پی اچ مناسب برای رشدونمو گیاهان بین 7 تا 7.5 است. بعضی گیاهان در آبهای خنثی یا آبهای قلیایی رشدونمو بهتری خواهند داشت. برای بیشتر ماهیها نیز همین حد پی اچ مناسب است.

ضدعفونی کردن گیاهان داخل آکواریوم

رشدونمو بیش از حد خزهها و میکروبها ممکن است گاهی شفافیت آب آکواریوم را از بین برده و ظاهر آنها را ناخوشایند سازند. در اینگونه موارد میتوان از پرمنگنات پتاسیم برای ضدعفونی کردن آنها استفاده نمود.

برای این منظور بایستی ابتدا ماهیهای داخل آکواریوم را بیرون آورد و به ازاء هر لیتر آب آکواریوم، 15 کیلوگرم پرمنگنات پتاس که قبلا بصورت محلول درآمده است به آب اضافه گردد. بعداز دو ساعت بایستی آب محتوی پرمنگنات تخلیه و به جای آن آب تمیز به آکواریوم اضافه شود. هنگام تخلیه اگر مقداری آب محتوی پرمنگنات در کف آکواریوم باقی بماند اشکالی نخواهد داشت.

گزینش گیاهان

بطورکلی گیاهان آکواریومی بایستی دارای خصوصیاتی مانند کوچک بودن نسبی، رشد نسبی زیبایی و مقاومت در برابر تغییرات داخل آکواریوم باشند. هر گیاهی که واجد این اختصاصات باشد، برای کاشتن در داخل آکواریوم مناسب است.

در هر صورت هیچ یک از گیاهان نباید اثر سوئی بر روی ماهیهای داشته باشد. برای مثال برخی گیاهان که دارای برگهای تیز و برنده اند، هرچند که زیبا و مقاوم باشند. در هر صورت به درد کاشتن در آکواریوم نمی خورند، چون ممکن است باعث زخمی شدن و مرگ و میر ماهیها گردند.

از آنجا که وارد کردن و حمل و نقل گیاهان گاهی توان با مشکلات است، بایستی از انواع گیاهان آبزی موجود در آبگیرهای داخلی و گیاهانی که احتمال در آبگیرهای جنوبی کشور یافت می شوند استفاده گردد.

اکثرا به علت گرمتر بودن آب آکواریوم در مقایسه با محیط زیست طبیعی، این گیاهان را ممکن است نتوان به خوبی نگهداری کرد. بدیهی است با وفق دادن تدریجی گیاه با شرایط آکواریوم به خوبی میتوان از برخی گونه ها برای نگهداری در آن استفاده نمود.

اگرچه در حال حاضر انواع زیادی از گیاهان برای نگهداری در آکواریوم ها شناخته شده اند، با وجود این 5 جنس از آنها از نظر مصرف بر انواع دیگر برتری یافته اند. این گیاهان عبارتنداز: جنس های والیزنریا (Vallisneria)، ساژیتاریا (Sagittaria)، کابومبا (Cabomba)، آناکاریس (Ancharis)، و میریوفیلوم (Miriophyllum) که دو جنس اول آنها علف مانند و 3 جنس دیگر دارای ساقه های رونده بوده و برگها به آنها متصل می باشند.

هریک از این گیاهان دارای مصرفی خاص بوده، همه آنها به آسانی بدست می آیند و تکثیرشان آسان است. بیشتر گیاهانی را که در آکواریوم فروشی ها میتوان بدست آورد،

جزء این جنسها می باشند. باتوجه به اهمیت و فراوانی آنها، ابتدا به شرح انواع گیاهان مربوط به ین 5 جنس و سپس به ذکر برخی دیگر از گیاهان آکواریومی پرداخته می شود.

 

لینک کوتاه : https://petzip.ir/?p=3059

3 دیدگاه در “همه چیز در مورد کاشت گیاه آکواریومی ; شرایط و نحوه ی نگهداری

  1. مجید گفت:

    باسلام و سپاس فراوان از آموزش عالی بابت پرورش و کاشت گیاهان آکواریومی.
    بنده یه راهنمایی می خواستم. من یه آکواریوم ماهی دارم که کوچک هست. ماهی های زبرا، گلدفیش، شارک رمبو، تترا و لجن خوار… مدتی قبل از یک مغازه یک گیاه برگ سیب گرفتم که داخل یک گلدان بود و یک ماده کرم رنگ بجای پلنت، محافظت ریشه گیاه رو برعهده داشت. الان چند پک و ریشه چندتایی گیاه گندمی دارم، متاسفانه هرچقدر بصورت تلفنی توضیح دادم که آکواریوم من توش ماهی هست و نمیتونم آبش رو تخلیه و پلنت بریزم و بعد اقدام به کاشت کنم، نتونستن راهنمایی کنن و گفتم میخوام اینهارو بجای کف، داخل گلدان بکارم. حالا یه نوع گلدان بصورت سبدی هست با همون مدیای مجهول، که ترجیح میدم اونطوری بکارم. یا چند قوطی با سنگ و پلنت پرکنم و کف ظرف روهم سوراخ کنم تا زه کشی درست باشه و بعد گیاهان رو داخل این گلدانها یا ظروف بکارم. ممکنه بنده را راهنمایی بفرمایید.
    نخستین مورد هم اینکه این ماده که بجای خاک استفاده میشه، چیه؟ از کجا تهیه کنم و بعد اینکه، آیا این شیوه کاشت در گلدان که عرض کردم، خوبه؟
    بی نهایت سپاس و دعاگوی بزرگواری شما خواهم بود.
    متشکرم

    1. Pink rose گفت:

      سلام و درود…..تا جایی که بنده اطلاع دارم برای محافظت از ریشه گیاهان آکواریومی که در گلدان هستن عموما از پشم شیشه استفاده میشه…برای کاشت ابتدا باید یک سطل آب بیارید و به آرامی پشم شیشه رو داخل سطل از ریشه جدا کنید….اگر گیاه با پشم شیشه کاشته بشه علاوه فساد گیاه باعث تلفات آبزیان هم می‌شود.

  2. امیر حسینی گفت:

    سلام وقت بخیر
    میگم ۱۵ کیلو پرمنگنات برای ۱ لیتر آب یه کوچولو زیاد نیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده + 15 =