آب شیرین

ماهی لوچ کولی ; نحوه تولید مثل

لوچ کولی
3.6/5 - (8 امتیاز)

ماهی لوچ کولی ((Kuhli loach با نام علمی Pangio myersi که در گذشته اسم علمی آن Acanthophthalmus بود، ماهی جالی است که سالها خیلی از علاقمندان دوست داشتند روش تکثیر آن را بدانند و اقدام به تکثیر آن بنمایند.

اولین بار تکثیر آن با استفاده از تزریق هورمون کوریوگونین ((Choriogonin توسط یک نفر روسی به نام گودگوف در مسکو انجام شد ولی موفقیت چندانی نداشت.

او به هر ماهی 500 واحد بین المللی کریوگونین که آن را در 0.5 میلی لیتر آب مقطر حل کرده بود تزریق کرد که باعث آزاد شدن تخمها و تخمریزی آنها گردید ولی هیچ یک از تخم ها تولید نوزاد نکردند. بنابر اظهارات گودگوف، برای نخستین بار ماهیها با روش زیبایی در داخل آکواریوم شنا می کنند و آماده تخمریزی می شوند.

ماهی ماده سر خود را روی باله سینه ای نر میگذارد و به گونه ای که به همدیگر قف شده اند در سطح آب شنا می نمایند و باعث بهم خوردن نسبتا تند سطح آب می شوند. سپس هر دو به بستر آکواریوم رفته و کمی استراحت می کنند و این کار را 4 تا 6 مرتبه تکرار می کنند. در مرحله پنجم یا ششم تخمریزی صورت می گیرد و توده ای ابر مانند از تخمها ایجاد می شود و نر آنها را بارور می نمایند.

نحوه تشخیص نر و ماده بودن ماهی لوچ کولی

تشخیص نر و ماده نسبتا آسان است. نرها باله های سینه ای بزرگتر از مادهها دارند و لبه این باله ها قهوه ای رنگ است.شکم بزرگ ماهی ماده به خوبی آن را در فصل تخمریزی از ماهی نر متمایز می سازد.

باله های سینه ای ماده های لوچ کولی کوچکتر و فاقد لبه قهوه ای رنگ هستند. شکم مادههای رسیده به اندازه ای حجیم می شود که از بیورن میتوان به وجود تعداد زیادی تخم سبزرنگ در آن پی برد. ماهیها گهگاه و به ویژه در یک آکواریوم جدید، ممکن است از آب بیرون بپرند که حتما بایستی آکواریوم آنها پوشش محافظ داشته باشد.

 

کولی لوچ

ماهی ماده لوچ کولی روی بستر استراحت می کند.

برای تکثیر آنها میتوان از آکواریوم 40 سانتیمتری با آب 28 درجه سانتیگراد، پی اچ خنثی تا 6.5 و نور کم استفاده نمود. کف آکواریوم بایستی لخت باشد ولی میتوان در آن مواردی برای استراحت یا پنهان شدن ماهیها درست کرد.

یکی از بهترین آنها استفاده از پوست سخت نارگیل نیمه شده است که در آن چند سوراخ برای عبور این ماهی ها درست شده است. از گیاهان آبزی مناسب مثل برخی از انواع سرخسها و یا شاخه های درختها و حتی گیاهان مصنوعی هم میتوان استفاده نمود.

برای تولیدمثل، بایستی مولدهای لوچ کولی را پس از آماده سازی با غذای زنده خوب، از جمله کرم توبیفکس به نسبت 2 نر به 1 ماده در آکواریوم ریخت. برای وادار کردن آنها به تخمریزی میتوان از هورمون گنادوتروپین به میزان 150 میلی یونیت در هر ماهی استفاده نمود.

تزریق زیر پایه باله پشتی و در بخش عضلانی با سرنگهای ریز انسولین و با دقت بسیار صورت می گیرد. ماهیها پس از تزریق روی بستر می افتند و بسیار کم تحرک می شوند. سپس شنا را به سختی شروع کرده و بالای بستر میروند و گهگاه به داخل مواد بستر از جمله گیاهان رفته و استراحت می کنند.

دیده شده که گاهی هم نیاز به تزریق هورمون نیست. کمی پیش از تخمریزیف ماهی نر سبیلکهای ماهی ماده و یا خار زیر چشم آن را با دهان گرفته و آن را از کف آکواریوم بلند کرده و به سطح آب میبرد. ماده ابتدا مقاومت می کند ولی کمی بعد موافقت می نماید.

نر و ماده باهم شنا را در سطح آب شروع می کنند و نر کم و بیش با گرفتن سبیلکهای حسی ماده او را همراهی می کند. پس از چند دقیقه شنای آنها سریعتر می شود و در نهایت ماهی نر ماهی ماده را محاصره کرده و حین پیچیدن به دور آن، در سطح آب تخمریزی کرده و باروری توسط نر انجام می شود.

سپس نر و ماده ی ماهی لوچ کولی به بستر آکواریوم رفته و حدود 5 تا 20 دقیقه استراحت کرده و دوباره همه عملیات تخم ریزی را تکرار می نمایند. ولی هر بار تعداد تخم هایی که از ماده خارج می شود از دفعات پیشین کمتر می شود. کلا بین 2000 تا 3000 عدد تخم ریخته می شود ولی درصد زیادی از آنها بارور نمی شوند.

 

آماده شدن برای تخمریزی، به مجرد این که ماهی ماده فرار می کند، ماهی نر می فهمد که او را قبول کرده است. پس از آن باهم به طرف بالا شنا می کنند و هر لحظه هیجان آنها بیشتر می شود.

ماهی نرلوچ کولی ،ماهی ماده را در آغوش گرفته و همزمان باهم تخم و اسپرم خود را تخلیه می کنند. سپس به کف آکواریوم رفته و پس از کمی استراحت، کار تخم ریزی ادامه می یابد. در گرمای 26 تا 27 درجه سانتیگراد، طول دوره رشدونمو جنینی و خروج نوزادها از تخم 24 ساعت است.

اگر هر 8 ساعت یکبار قسمت عمده آب آکواریوم با آب جدید مشابه و هم درجه از نظر گرما عوض شود، درصد زنده ماندن تخمها و تخم گشایی بیشتر می شود. رنگ تخمها هنگام تخمریزی کمی سبز است.

نوزادهای متولد شده لوچ کولی هم چند روز همان رنگ سبز را دارند ولی کم کم رنگ والدین را به خود می گیرند. علاوه بر داشتن رنگ سبز، نوزادها در 14 روز اول همانند سمندرها، دارای آبششهای خارجی هستند که بعدا ناپدید می شوند.

سه روز پس از تولد بایستی به آنها غذا داد. ناپلیوس سیکلوپس فرو برده شده در آب گرم و کشته شده، اولین غذای مناسب برای آنهاست. از روز پنجم می توانند کرم های خیلی ریز ((microworms را بخورند.

از روز دهم پس از تولد، در آنها 3 جفت سبیلک با زائده حسی ایجاد می شود و رنگ بندی آنها کم کم شباهت به والدین پیدا می کند. در این موقع طول آنها حدود 12 تا 14 میلیمتر است.

برخی براین باورند که تخم ریزی ماهی لوچ کولی تا حدودی شبیه به گورامی هاست و در حبابهای هوایی درست شده در سطح آب انجام می گیرد ولی این نظر کاملا تایید نشده است.

به هر حال تخم هایی که در حبابهای هوا ایجاد می شود هم دوام آن بیشتر است و هم تخم گشایی آنها بهتر صورت می گیرد. جالب این که تخم هایی هم که به بستر می افتند، تخم گشایی در آنها صورت نمی گیرد.

 

 

لینک کوتاه : https://petzip.ir/?p=3238

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × 5 =